Συμμετοχή στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Κατασκευή Ξύλινου Καταστρώματος επί Πασσάλων (DECK) στην Παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης, ΤΠ
Η παρούσα μελέτη αφορά στο έργο διαμόρφωσης – ανάπλασης μεγάλου αναπτύγματος του παραλιακού μετώπου του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, συνδέοντας το χώρο του Λιμανιού με την πλατεία Λευκού Πύργου και τη Νέα Παραλία, με σκοπό τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου επέμβασης, όπως επίσης και την ανάδειξή του σε πόλο υπερτοπικής σημασίας. Το έργο έχει ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, συμβολική και περιβαλλοντική σημασία και η λειτουργία του, ο όγκος, η θέση και λοιπά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θα έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον της πόλης.
Στόχος είναι η σύνδεση της περιοχής της Νέας Παραλίας, με τον Α΄ Προβλήτα του λιμανιού, ολοκληρώνοντας έτσι στο σύνολό του μήκους του, το παραλιακό μέτωπο της αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, με ενιαίο και σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.
Η μελέτη καθαυτή αφορά την επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος της Παλιάς Παραλίας με μια ήπια και αναστρέψιμη ξύλινη κατασκευή / κατάστρωμα επί πασσάλων (ντεκ).
Η πρόταση αφορά το σχεδιασμό ενός «καταστρώματος», επί πασσάλων με ξύλινο κατάστρωμα, στο μεγαλύτερο μέρος του, και σε συνέχεια του υφιστάμενου κρηπιδώματος, όπου σε θέσεις θα χωρίζεται σε «γέφυρες» και θα επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πεζών, τη δυνατότητα στάσης και απόλαυσης του ηλιοβασιλέματος και της θαλασσινής αύρας (που σήμερα δυσχεραίνεται λόγω του μικρού πλάτους του χώρου και του συνωστισμού), την προσέγγιση μικρών σκαφών και τη συναρμογή της ζώνης περιπάτου με τις μελλοντικές στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας, ενός έργου συμπληρωματικού προς άλλα μεταφορικά έργα της πόλης. Το έργο, συμπληρωμένο με φωτισμό ειδικών προδιαγραφών και τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα διατηρήσει τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά της Παλιάς Παραλίας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει ένα προνομιακό χώρο συνάντησης της πόλης με το νερό, έναν «εξώστη» κοινωνικής επαφής και αναψυχής, που σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη το ιστορικό κέντρο για να αναπνεύσει.
Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε εναρμόνιση με το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, στους βασικούς άξονες του οποίου συμπεριλαμβάνεται η βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής του πολίτη και η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, ενώ περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες παρεμβάσεις στο υπό έγκριση ΣΒΑΚ Δ. Θεσσαλονίκης.