Βυθυμετρική Αποτύπωση των Αποθέσεων Νερού του Ορυχείου Εκμετάλλευσης “SASA MINE”

Η εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ο.Ε. προσκλήθηκε από την εταιρεία SASA MINE να επισκεφθεί το εργοτάξιο στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2023. Η πρόσκληση αφορούσε επιτόπιες μετρήσεις όλων των υφιστάμενων αποθέσεων νερού της εταιρείας στο ορυχείο της SASA. Σκοπός ήταν η βυθομετρική αποτύπωση επιφάνειας λίμνης αποθέσεων νερού, έκτασης περίπου 20.000 m2 και βάθους το οποίο κυμαίνονταν από 0 – 5 m. Το κύριο θέμα αυτής της μελέτης ήταν η παρουσίαση των ογκομετρικών αποτελεσμάτων που αφορούν στα υφιστάμενα αποθέματα καθώς και η λεπτομερής περιγραφή και αξιολόγηση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε.

Πληροφορίες

Οι μετρήσεις πεδίου που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν Τοπογραφική Αποτύπωση, όπου καταγράφηκαν συνολικά 542 χαρακτηριστικά σημεία για το εργοτάξιο. Οι μετρήσεις έγιναν με μεθοδολογία σύμφωνη με τα πρότυπα του Προεδρικού Διατάγματος 696/1974 για έρευνες εδάφους με ακρίβεια 1:500, ώστε να είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Όλα τα δεδομένα κατά τις μετρήσεις πεδίου στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2023 καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμός (Total Station).

Μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων πεδίου, έλαβε χώρα η επεξεργασία των δεδομένων στο γραφείο με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού. Το σύνολο των σημείων εξήχθη σε περιβάλλον CAD και πιο συγκεκριμένα στο Autodesk’s AutoCAD Civil 3D 2022.

 Η ογκομέτρηση ολοκληρώθηκε με τη χρήση του Autodesk AutoCAD Civil 3D 2022. Στο λογισμικό δημιουργήθηκαν επιφάνειες για κάθε υλικό (για εναποθέσεις νερού και λάσπης) που αποτελούνταν από τρίγωνα συνδέοντας τα σημεία που συνθέτουν τα δεδομένα της επιφάνειας με τρίγωνα που σχηματίζουν ένα ακανόνιστο δίκτυο. Το υψόμετρο του κάθε σημέιου σημείου στην επιφάνεια ορίζεται με παρεμβολή των υψών των κορυφών των τριγώνων στα οποία βρίσκεται το σημείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυτές οι επιφάνειες  είναι πιο χρήσιμες για τη χαρτογράφηση πολύ μεταβαλόμενων επιφανειών. 

Η εκτίμηση των όγκων των αποθεμάτων έγινε με τη χρήση δύο μεθόδων για λόγους διασφάλισης της ακρίβειας:

  • της σύνθετης μεθόδου, όπου δημιουργείται μια νέα επιφάνεια με βάση τα τριγωνα σημείων από μια επιφάνεια βάσης (πυθμένας λίμνης) και την αντίστοιχη επιφάνεια σύγκρισης (άνω επιφάνεια λίμνης). Οι όγκοι υπολογίζονται από τη νέα επιφάνεια, και
  • της μεθόδου των τομών, όπου υπολογίζεται ο όγκος μεταξύ της επιφάνειας βάσης (κάτω μέρος της λίμνης) και του της αντίστοιχης επιφάνειας σύγκρισης (άνω επιφάνεια λίμνης) με τη χρήση δεδομένων από τομές.

Επιπλέον έργα

"*" indicates required fields

Accepted file types: pdf, doc, docx, jpg, Max. file size: 80 MB.